Δικαιούχοι: άνεργοι ηλικίας 18 – 29 ετών,

Οι ημερομηνίες υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης είναι από 12.9.2022 έως 3.10.2022

Ένταση Ενίσχυσης: 100%,

Ποσό Ενίσχυσης: 14.800€ (καταβάλλεται σε τρεις δόσεις).

 

 

Αντικείμενο – Στόχος του προγράμματος

Ο σκοπός της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην απασχόληση τριών χιλιάδων (3.000) νέων ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών, μέσω της ενίσχυσης τους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με έμφαση στις επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή οικονομία. Για το λόγο αυτό, ποσοστό 60% επί των εγκριθεισών αιτήσεων χρηματοδότησης θα αφορά την ψηφιακή οικονομία.

Προϋπολογισμός Δράσης

Ο προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται σε 45.000.000,00 ευρώ.

Δικαιούχοι της δράσης – Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

«Δυνητικοί δικαιούχοι» – ωφελούμενοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Kατά την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης, οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., ηλικίας 18 έως 29 ετών (να έχουν συμπληρώσει το 29ο έτος ηλικίας και να διανύουν το 30ο).
  • Να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης και να πληρούν το ηλικιακό κριτήριο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
  • Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.
  • Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Οι δυνητικοί δικαιούχοι επισυνάπτουν ηλεκτρονικά – κατά την αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) – το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης. Οι ομογενείς ή οι πολίτες χωρών της ΕΕ προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση ως προς την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού της χώρας προέλευσης.

Ο έλεγχος των ως άνω προϋποθέσεων διενεργείται μέσω ΠΣ ΔΥΠΑ ή/και υπεύθυνων δηλώσεων των δυνητικών δικαιούχων.

Όροι συμμετοχής: Οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να τηρούν σωρευτικά τους ακόλουθους όρους:

  • Να ιδρύσουν τις επιχειρήσεις τους και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
  • Η έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ πραγματοποιείται μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης της απόφασης ένταξης πράξεων στην ιστοσελίδα της Δ.ΥΠ.Α. και την ενημέρωση των δικαιούχων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Δύναται να δοθεί παράταση 30 ημερών πέραν του διαστήματος των 60 ημερών μετά από την υποβολή σχετικής αίτησης επιμήκυνσης του δικαιούχου και σχετική απόφαση του Προϊσταμένου του ΚΠΑ2.

  • Κάθε δυνητικός δικαιούχος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης (είτε ατομικά, είτε ως μέλος νομικού προσώπου / νομικής οντότητας).
  • Οι δυνητικοί δικαιούχοι εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:
  1. Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
  2. Ομόρρυθμοι Εταίροι των Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ)

iii. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)

  1. Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
  2. Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε΄ του ν. 4430/2016 (Α΄ 32).

 

Επισημαίνεται ότι: Οι δυνητικά δικαιούχοι (που υποβάλλουν την αίτηση χρηματοδότησης) των ανωτέρω αναφερόμενων νομικών προσώπων, είναι οι εταίροι – μέλη που ασκούν τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων βάσει είτε του θεσμικού πλαισίου, είτε του καταστατικού, είτε της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των εταίρων, κατέχουν το 51% του εταιρικού μεριδίου και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης, πλην των συνεταιρισμών που ισχύουν τα οριζόμενα στον ν.4430/2016 (Α΄205).

Τα ανωτέρω ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα:

  • Επαγγελματικές δραστηριότητες που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές).
  • Επαγγελματικές δραστηριότητες σχετικές με την εκμετάλλευση επιβατικού ή φορτηγού δημόσιας χρήσης.
  • Εποχικές ως προς τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, κυλικεία, καντίνες, περίπτερα, πλανόδιες επιχειρήσεις, τυχερά ή ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.
  • Επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται, σε εκτέλεση σχετικών συμβάσεων, άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για τη χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).
  • Επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά από τη 10η μετά μεσημβρίας έως την 6η πρωινή.
  • Επιχειρήσεις που έχουν σύνθετο αντικείμενο δραστηριότητας και το ένα εξ αυτών περιλαμβάνεται στις εξαιρέσεις της παρούσας.
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς, στους οποίους δεν εφαρμόζεται ο Καν. 1407/2013 (δηλαδή, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας, στην πρωτογενή αλιεία και στην υδατοκαλλιέργεια, και στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, φυτικών και ζωικών).
  • Επιχειρήσεις που έχουν το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο από άλλο επαγγελματία μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την ημερομηνία έναρξης εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.
  • Οι επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση ή/και επαναλειτουργία ή δημιουργία νέας επιχείρησης ή εκμίσθωση από τους ίδιους εταίρους στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας.
  • Όσοι είχαν ενταχθεί σε προηγούμενες δράσεις Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ).
  • Οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της επιχείρησης σε ίδιο, μη διακριτό, χώρο με άλλη επιχείρηση. Δεν αποτελεί κριτήριο χαρακτηρισμού μιας επιχείρησης ως συστεγαζόμενης, αν αυτή εξυπηρετείται (βάσει ισχύουσας συμβάσεως για την εγκατάσταση της σε δομές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, τα τεχνολογικά πάρκα, οι χώροι συνεργασίας/co- workingspaces), από κοινή παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και καταβάλει τις δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μαζί με τις λοιπές δαπάνες απευθείας στον ιδιοκτήτη – διαχειριστή του χώρου γραφείων ή καταστημάτων. Σε αυτή την περίπτωση για την απόδειξη της αυτοτελούς επαγγελματικής έδρας αρκεί στη νόμιμη σύμβαση που έχει συνάψει για την εγκατάστασή της, να οριοθετείται με σαφήνεια ο χώρος της επαγγελματικής έδρας. Εάν διαπιστωθεί συστέγαση επιχειρήσεων, ο δικαιούχος απεντάσσεται από τη δράση.

Τα ανωτέρω ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Λοιποί Όροι – Δεσμεύσεις του Προγράμματος

  • Οι δικαιούχοι πρέπει να διατηρήσουν το αρχικό αντικείμενο δραστηριότητας, όπως περιγράφεται από τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), το οποίο ήταν επιλέξιμο για την ένταξής τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Σε περίπτωση προσθήκης Κ.Α.Δ. κατά την περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, αυτοί θα πρέπει να μην εμπίπτουν στις εξαιρέσεις.
  • Η απασχόληση των δυνητικών δικαιούχων με την ιδιότητα του μισθωτού είτε στις επιχειρήσεις τους, είτε σε άλλους εργοδότες κατά τη διάρκεια της δράσης αποτελεί λόγο απένταξής τους.
  • Η επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αναπτύξουν οι δυνητικοί δικαιούχοι πρέπει να είναι οργανωμένη σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο. Ως αυτοτελής επαγγελματικός χώρος ορίζεται ο χώρος που αποτελεί χωριστή ιδιοκτησία, διαθέτει αυτονομία στις παροχές κοινής ωφέλειας (π.χ. ηλεκτρισμός) και δεν χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε τρόπο ως κατοικία (κύρια ή δευτερεύουσα). Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας του δικαιούχου στις περιπτώσεις:
  • γονέα παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών,
  • ατόμου που φροντίζει στην οικία σύζυγο ή συγγενείς α΄ βαθμού με αναπηρία 80% και άνω

Για τις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι απαιτείται να προσκομίζουν σχετικές βεβαιώσεις ή/και πιστοποιητικά, από δημόσιους φορείς.

  • Η δημιουργία υποκαταστήματος κατά την διάρκεια της δράσης δεν παραβιάζει τους όρους υπαγωγής στη δράση.
  • Οι επιχειρήσεις / δικαιούχοι που συμμετέχουν στη δράση πρέπει να τηρούν τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ενισχυθούν από άλλα Εθνικά ή Κοινοτικά Προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων.
  • Ο/Η δικαιούχος της ενίσχυσης οφείλει να μη διακόψει την λειτουργία του και να λειτουργεί για χρονικό διάστημα 12 μηνών από την έναρξη δραστηριότητας. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται επιστροφή της δημόσιας επιχορήγησης αναλογικά προς την περίοδο για την οποία δεν εκπληρώθηκαν οι απαιτήσεις.

 

 

Διάρκεια και ποσό επιχορήγησης

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες. Το χρονικό διάστημα των 12 μηνών ισχύει από την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας της επιχείρησης στη ΔΟΥ.

Η δράση υλοποιείται σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5231/ 18.1.2021 Έκθεση της ΕΥΘΥ αναφορικά με την τεκμηρίωση υπολογισμού κατ’ αποκοπή ποσού για τη δήλωση δαπανών της δράσης «Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΝΕΕ)», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» που υλοποιείται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όπως αυτή εγκρίθηκε από την ΕΔΕΛ. Σύμφωνα με την ανωτέρω Έκθεση, το κατ’ αποκοπή ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε δεκατέσσερις χιλιάδες οκτακόσια ευρώ (14.800 €).

Τα ποσά καταβάλλονται στους δικαιούχους σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση ύψους 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.
  • 2η δόση ύψους 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης
  • 3η δόση ύψους 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη της επιχείρησης

 

Επιχειρήσεις που μπορούν να ιδρυθούν από τους ενδιαφερόμενους

Μέσω της δράσης ενισχύονται οι άνεργοι για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα υιοθετήσουν άμεσα προηγμένες ψηφιακές πρακτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, (από κεντρικά γραφεία μέχρι εργοστάσια και από την αποθήκη μέχρι τη διανομή των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους) όπως επιτάσσουν οι απαιτήσεις της «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» (Industry 4.0)

Ο τομέας της ψηφιακής οικονομίας συμπεριλαμβάνει ενδεικτικά υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών (σταθερή – κινητή διαδικτυακή τηλεφωνία), υπηρεσίες Η/Υ, λογισμικό (συμβουλευτικές υπηρεσίες για εξοπλισμό, συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, εργασίες σε βάση δεδομένων, συντήρηση και επιδιόρθωση Η/Υ κ.λπ.), παροχή υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, ευρυζωνικές υπηρεσίες, συστήματα αυτοματισμού γραφείου, εφαρμογές τηλεματικής, δορυφορικές υπηρεσίες, ψηφιακή τηλεόραση, παροχή λύσεων ασφαλείας ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικό εμπόριο, ηλεκτρονικό επιχειρείν, τηλεκπαίδευση, σχεδιασμός ιστοσελίδων, ψηφιακές εκτυπώσεις, ψυχαγωγία με ψηφιακά μέσα.

 

Διαδικασία αξιολόγησης

Η διαδικασία αξιολόγησης των προς χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων διενεργείται σε 2 στάδια:

Στάδιο Α: Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας πρότασης

Ο έλεγχος επιλεξιμότητας από τους αξιολογητές της πρωτοβάθμιας αξιολόγησης αναφορικά με την πλήρωση των κριτηρίων καθεστώτος ανεργίας, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης και ηλικίας (18-29 ετών) γίνεται για την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση μέσω του ΠΣΚΕ. Ο έλεγχος επιλεξιμότητας συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο πλήρωσης όλων των προϋποθέσεων του Καν. 1407/2013.

 

Στάδιο Β: Αξιολόγηση των προτάσεων ανά ομάδα κριτηρίων

Οι ομάδες κριτηρίων είναι οι κάτωθι:

1η Ομάδα Κριτηρίων: Πληρότητα και σαφήνεια της πράξης.

2η Ομάδα Κριτηρίων: Ενσωμάτωση οριζόντιων πολιτικών και τήρηση θεσμικού πλαισίου Κατά την εξέταση της εν λόγω ομάδας κριτηρίων.

3η Ομάδα Κριτηρίων: Σκοπιμότητα πράξης (70%)

Η πράξη πρέπει να λαμβάνει σε κάθε επιμέρους κριτήριο βαθμολογία μεγαλύτερη του μηδέν (0). Η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώσει μία πράξη είναι: 60 βαθμοί. Ως ελάχιστο όριο θετικής αξιολόγησης ορίζεται βαθμός ≥ 25.

4η Ομάδα Κριτηρίων: Ωριμότητα Πράξης (30%)

 

Η πράξη πρέπει να λαμβάνει σε κάθε επιμέρους κριτήριο βαθμολογία μεγαλύτερη του μηδέν (0). Ως ελάχιστο όριο θετικής αξιολόγησης ορίζεται βαθμός >8. Οι έλεγχοι των σταδίων Α και Β απαιτούν την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων. Η βαθμολογία κάθε κριτηρίου προκύπτει από τον βαθμό αξιολόγησης επί τον συντελεστή στάθμισης του. Η συνολική βαθμολογία του επενδυτικού σχεδίου προκύπτει από το άθροισμα της βαθμολογίας κάθε ομάδας κριτηρίων επί τον συντελεστή στάθμισής της και πρέπει να τηρεί ελάχιστο συνολικό αποτέλεσμα.

 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα Επιχειρηματικά τους Σχέδια από την 12.9.2022 και ώρα 13:00 και μέχρι την 3.10.2022 και ώρα 15:00.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:

 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:                                                    

Κατσάμπη Κατερίνα                                                                                                                                                                                            Μουσικούδη Ιωάννα

Οικονομολόγος Παν/μίου Πατρών – Σύμβουλος Επιχειρήσεων                                                                                      Οικονομολόγος Α.Π.Θ. – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

email: info@trinityconsulting.gr